Smaki Grecji

          Zapraszam do wspólnej podróży po Grecji. Słoneczne wyspy, błękitne niebo, krystalicznie czyste morze, soczyste owoce, pachnące świeże zioła, wykwintne potrawy, doskonałe regionalne wino - to one sprawiły, że chętnie tam powracam także w myślach, marzeniach i snach.

Tradycyjny grecki posiłek nie może obejść się bez przekąsek - mezedes. Są to zazwyczaj rozmaite greckie sery, pieczywo, które dodawane jest niemalże do każdego posiłku i uważane za istotę pożywienia oraz pasty do chleba. Generalną zasadą, która musi być spełniona, jest dostatecznie ostry smak przekąski, aby pobudzała apetyt. Do najbardziej popularnych przekąsek zalicza się: kolokithakia tyganita- kabaczki smażone, piperies tyganites - paprykę smażoną, skordalia- czyli pastę czosnkowo-fasolową do pieczywa, tzatziki – pastę czosnkową z ogórkami i miętą, oraz wspaniałą grecką fetę. Do wspomnianych wyżej przystawek, pieczywa i sałatek podaje się rozmaite sosy. Wśród najpopularniejszych znajdziemy: ladolemono czyli sos oliwno- cytrynowy, sos pomidorowy mięsny i bezmięsny oraz sos czosnkowy.

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-grecka_61.html#ixzz3dZXk3pzE